Indies zijn de echte ster van de PlayStation Showcase | 27-5

Wat valt er nog te zeggen over de PlayStation Showcase? Na met veel bombarie te zijn aangekondigd, bleek het vuurwerk op PlayStations grote aankondigingsfestijn toch wat tegen te vallen. We zagen remakes waar al een tijd geruchten over rond gaan (Metal Gear Solid… driehoekje?), veel beelden uit games die al aangekondigd zijn (Assassin’s Creed Mirage, Spider-Man 2), en een handjevol VR-spellen die niet kunnen tippen aan Call of the Mountain, de eerste grote titel van de PSVR2.

En oké, één grote klapper: Marathon, de nieuwe player-versus-player shooter van Bungie. Waarschijnlijk al jarenlang in productie, gebaseerd op drie vergeten games uit de jaren 90, maar dankzij de overname van vorig jaar mag PlayStation er nu mee pronken als eigen game. Het ziet er tof uit, met een slim minimalistisch maar expressief kleurenpalet waardoor het meteen tussen alle andere blockbustergames uitspringt.

Voor gamers blijft dit een karig aankondigingsjaar. Terwijl lang uitgestelde blockbusters eindelijk over ons worden uitgestrooid, lijken de grote studio’s qua creatieve ideeën in malaise te verkeren.

Waarom? Stiekem vermoed ik dat de coronapandemie een deel van de verantwoordelijkheid kan opeisen. Tijdens de lockdowns sprak ik veel game-ontwikkelaars (via videochat, natuurlijk) die allemaal min of meer dezelfde boodschap hadden: godzijdank dat onze game al bijna af was, want brainstormen lukt onder deze omstandigheden gewoon niet. Een gemiddelde game kost minstens drie jaar om te maken. Wie weet welke creatieve game-ideeën in 2020 geboren hadden kunnen worden als ontwikkelaars met elkaar hadden kunnen sparren?

Wat het ook is, het komt op een lullig moment. Terwijl de Switch van Nintendo langzaamaan richting het kerkhof wandelt, behoren de PlayStation 5 en de Xbox Series nu in de bloei van hun leven te zitten. In plaats daarvan wordt er veel geschipperd, pas op de plaats gemaakt. Waarom zou ik in 2023 nog een Spider-Man willen die precies lijkt op de eerste uit 2018? (Ik hoop natuurlijk stiekem dat maker Insomniac de leuke dingen nog achter de hand houdt, maar ja.)

Misschien zit ik stiekem daarom wel met zoveel smart op Starfield te wachten. Geen sequel, geen remake, maar een gamemaker met veel zwakke plekken maar een totaal eigen signatuur die iets ambitieus probeert. Ja, ik vermoed dat de echte Starfield me alleen maar kan teleurstellen, maar in dit prachtige gamejaar blijf ik toch snakken naar iets anders. Iets nieuws.

Gelukkig hebben we de indies nog. De mooiste momenten van deze showcase hadden voor mij niks te maken met al het 3D-bombarie van de grote blockbusters, maar met twee games: Neva, van Nomada Studio, en Revenant Hill, van de nieuwe studio The Glory Society.

Nou ja, nieuw. Eén blik op de tekenstijl van Revenant Hill zegt genoeg: dit is een game van de makers van Night in the Woods, de bizarre, fascinerende game over een jonge (katten)vrouw die terugkeert naar haar ouderlijk huis na een inzinking, waar ze een dorp aantreft dat vooral droomt over het verleden. Een game met een tragisch randje - Alec Holowka, één van de drie ontwerpers, werd beschuldigd van misbruik en pleegde daarna zelfmoord.

Zijn mede-ontwerpers, animator Scott Benson en schrijver Bethany Hockenberry, keren nu dus terug met een nieuwe game. De game, zeggen ze, draait om het opbouwen van gemeenschap, om de strijd tegen alles dat gemeenschappen juist uit elkaar probeert te sleuren. Relevante thema’s, voor een relevante tijd.

De andere game waar ik nu al met smart op wacht komt van de makers van Gris, een prachtig aquarel van een game waarin een jonge vrouw probeert bij te komen van een verschrikkelijk verlies. Ook Neva lijkt over te lopen van dromerige kunstpracht. Ook hier staat de kracht van gemeenschapsvorming centraal, maar op microniveau: het hoofdpersonage raakt verbonden met een jonge wolf, samen moeten ze de duistere wereld overleven.

Ik speel de grote blockbusters nog steeds met plezier. Ik heb zelfs zin in Marathon. Maar dit zijn de games die ik met de leeftijd het belangrijkst ben gaan vinden. Games over zaken die er toe doen, die in haarvaten gaan zitten waar games vroeger niet kwamen, en je de kans geven om mee te vloeien.

In het nieuws

  • Het team achter de multiplayer The Last of Us-game is gekrompen en heeft meer tijd nodig, meldt Bloomberg. Maker Naughty Dog maakte ook bekend om aan een ‘totaal nieuwe’ singleplayergame te werken.

  • Een aantal ontwikkelaars met ervaring in de Battlefield-reeks hebben EA verlaten en gaan hun eigen ding doen, meldt VG247.

  • En het ziet er naar uit dat de nieuwe Grand Theft Auto in 2025 uitkomt. Althans, voor wie tussen de regels door kan lezen.

  • Embracer, dat de afgelopen jaren enorm groeide door overnames, had blijkbaar nog een groot partnerschap in de pijplijn zitten. Maar de deal ter waarde van 2 miljard dollar is afgeketst, schrijft GamesIndustry. Met wie de deal precies was, is niet duidelijk. Afgelopen jaar draaide Embracer een omzet van zo’n 3,5 miljard dollar - in 2017 was de omzet nog 50 miljoen dollar.

  • Sony lijkt zich op te maken om meer overnames te doen. Het bedrijf zou er over na denken om een deel van zijn bankentak van de hand te doen, zodat het meer kan investeren in de entertainmentsector, schrijft Financial Times.

  • Microsoft is officieel in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de Britse mededingingsautoriteit over de overname van Activision Blizzard. Het proces zal vermoedelijk minstens 9 maanden in beslag nemen.

  • Activision Blizzard en Embracer-dochter Plaion zijn door de rechter op de vingers getikt nadat ze ‘vergeten’ waren om aan te geven dat er lootboxes in bepaalde mobile games zitten. In de Verenigde Staten wordt Nintendo waarschijnlijk aangeklaagd om lootboxes in Mario Kart Tour.

  • De Japanse politie heeft een 52-jaar-oude man gearresteerd om het verspreiden van gamespoilers. Hij ontving reclamegelden uit video’s die hij maakte over een visuele novelle. Dergelijke games hebben weinig gameplay, en dus kan de game-ervaring zo gemakkelijk worden overgebracht via video dat het vrijwel gelijk staat aan het illegaal delen van een film, schrijft Japan Today. Verder plaatste de man beelden uit animeseries online.

  • Elden Ring heeft een Nebula-award gewonnen voor ‘beste schrijfwerk in een game’.

Interessant

Kip van de week

Pluisje is te chic voor badderen in zand.

Join the conversation

or to participate.